Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Purkkikalaa:
Kalaa tulee joskus liikaakin ja tähän käy kala kuin kala.

1 kg puhdistettua kalaa
2,5 dl oljyä ( 3dl jos sulla on kaasuuuni) 
2 dl tomattipyrettä
1,5 dl sokreia
0,7 dl suolaa (ei yhtään enemmän)
Kun kalat on fileenä pilko ne vaikka saksilla kuppiin, laita ko. aineet ja sekoita huolella kaikki ainekset sekaisin.
Purkita puhtaisiin esm. sillipurkkeihin, mutta niin että siihen jää "kiehumisvaraa"
laita purkit uuniin niin että kannet on vaan löysästi päällä.
Uuni 125 astetta ja 4 tuntia.
Ota purkit pois uunista ja kirrräkannetkiinni ja laita ulos tai viileään jäähtymää näin saadaan ilmatiiviiksi ja säilyvyys on taattua, mutta jos jokin kansi flaskaa, niin syö se ensin. ( 3kg kalaa saat 9 purkkia kalaa), joten kerro ohje sillä kalamäärällä mitä sinulla on sillä hetkellä käytettävänä. Eipä tämä likka ole tonnikalaa kaupasta ostanut kiitos tätini antamasta reseptistä.

 

Kalaruokia, joulukala, jne

29. marraskuuta 2014 kello 22:29
 

Sillikaviaarin resepti: 

2 vähäsuolaista sillifilettä tai 
1 kokonainen rasvasilli jos viitsii perkailla ja ruotia. 
Jos rasvasilli niin pitää liottaa suolaa pois. 

Kertaalleen lihamyllyn läpi

massaan lisätään: 

kohtuullisesti hienonnettua sipulia 
vajaa desi korppujauhoja 
sinappia 1 ruokalusikallinen 
sokeria 1 ruokalusikallinen 
ripaus valkopippuria 
kermavaahtoa, ei siis juoksevaa kermaa vaan vispattua vaahtoa!! 

Kermavaahtoa sen verran että koostumus on sopiva. 
koostumus on passeli kun massa vaikuttaa enemmän massalta kuin kermavaahdolta mutta on kuitenkin kepeää  
Ennen kermavaahdon lisäämistä massan tulisi maistua hieman makealle. Kermavaahtoon ei lisätä sokeria. Kokeilkaa, on tosi hyvää perunoiden kanssa ja leivänpäälläkin muulloinkin kuin Jouluna!

 

 

_________________________

 

Graavaus painon alla:

 
-Suolaa 
-sokeria 
-valkopippiuria 
-tilli 
-Ja graavaajan ja fileen pieni marinointi 60% Stroftilla. 
-Jos sattuu olemaan sitruunaruohoa, niin sitä. 

24h graavauksesta ja siten syömään.

 

 

 

__________________________

 

LASIMESTARIN SILLI 


2 silliä 
vettä 
Liemi: 
3 dl vettä 
1 dl sokeria 
15 maustepippuria 
15 valkopippuria 
1 tl sinapinsiemeniä 
1 laakerinlehti 
2 dl porkkanakiekkoja 
2 dl sipulirenkaita punasipulia
1 dl väkiviinaetikkaa 

1. Perkaa sillit. Liota niitä yön yli kylmässä vedessä. 
2. Leikkaa sillit parin sentin paloiksi. Viipaloi kasvikset millin paksuisiksi kiekoiksi. 
3. Keitä lientä sokerin ja mausteiden kanssa 20 minuuttia. Lisää kasvikset ja jatka keittämistä pari minuuttia. Lisää etikka liemeen. 
4. Laita sillipalat, jäähtyneet mausteet ja kasvikset vuorotellen lasipurkkiin. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Aloita sillin syönti parin vuorokauden kuluttua. 
 

 

 

PURKITETTU SAVUMUIKKU 

Muikut savustetaan perinteiseen tapaan. Voi jättää hieman raa'aksi. Kun muikut ovat jäähtyneet, ja kukin purkki on ladottu puoliväliin, lisätään mausteet: 

- kolme mustaa pippuria 
- kaksi valkopippuria 
- pieni laakerinlehden pala sekä 
- Ruokalusikallinen voita 
- Sipulirengas 
- Rypsiöljyä noin 1dl 

Purkkiin ei lisätä vettä, rypsiöljy ja kalojen oma neste on riittävä liemen muodostumiseen. Purkki suljetaan ja keitetään painekeittimessä 2-2,5 tuntia. Jäähdytettäessä hieman pullistuneet purkit palautuvat normaaliin muotoonsa. Purkki säilyy hyvin parin vuotta. 

Tapana on valmistaa myös tomaattipyremuikkusäilykkeitä ja muutamia muita reseptejä. Muikkusäilyke on mielestäni yksi herkullisimmista. 

 

 

 

Siian savustus:

 

Aluksi pidetään kansi pois paikaltaan, annetaan kalojen pinnan kuivua hieman. ( Kuivaus tärkeää )

Sitten kansi paikalleen, tulta tasaisesti ja odotellaan. Parempi tulos hitaammin,

eli kuivatuksen jälkeen kypsennys,

sitten purut ja sokerinpala tai katajanoksat väriä antamaan, jonka jälkeen valmista. 

 

MUISTA! oikeassa savustuksessa on kolme vaihetta, KUIVATUS, KYPSENNYS ja SAVUSTUS. 

 

 

 

 

KYLMÄSAVU

 

KYLMSAVU, tässä ohje joka toimii 100%:sti:
- suolaa lohifileet karkealla merisuolalla noin 1 vrk
- kuivaa fileet talouspaperilla ja laita kiertoilmauuniin ilman lämpöä kuivamaan 2 tunniksia, jätä uunin luukku auki.
- kun fileen pinta on kuiva ja kiinteä, voit kylmäsavustaa fileet. Jos pintaan jää nestettä, kala maistuu suurinpiirtein
"pakoputkelta".
- käytän itse savujääkaappia ja kylmäsavugeneraattoria, generaattorin saa Tuontitukusta. Generaattoriin laitan pyökkijauhoa, jota saa myös Tuontitukusta. Generaattorin etu on siinä, että sitä ei tarvitse valvoa, se kytee noin 16 h.
- savustus yön yli ja aamulla fileet vakuumiin ja tekeytymään jääkaappiin vähintään 2 vrk, maku tasoittuu.
- Voin taata, että takuulla on herkullista!!!

 

Suolan kanssa saa olla tarkkana vähemmän kuin graavikalaan, itsellä savusampo ja jääkaappi tulee kyllä erinomaista, ottaa 8h ja 3 leppäkiekkoa yön yli tasaantumaan, toki paranee vaan jos antaa pidempään olla

 

 

 

 

 

 

SALAINEN RESEPTI JOTA EI HEVIN KOKIT PALJASTA:

 

LAIVAKOKIN INKIVÄÄRILOHEN SUOLAUS, 2VRK

MERISUOLAA,

SOKERIA REILUSTI

RAASTA LIME KOKONAAN JA INKIVÄÄRIÄ RAASTETAAN MYÖS PINTAAN

 

ÄLYTTÖMÄN HYVÄÄ !

JOS HALUAT HUIPPUMAKUISEN SUOLALOHEN KUTEN LAIVOILLA TAI RAVINTOLASSA NIIN KÄYTÄ SUOLALOHI ALKOHOLISSA.

 

__________________________________________________________________________________________________________

 

_________________________________________________________________________________________________________________

SAVUSTUS:

 

 

saaristo mallinen savustus kaappi,se on paras ja sillä voi savustaa myös lihat. Käy myös kylmäsavustukseen pienillä muutoksilla tai viileillä ilmoilla.

B) Kylmäsavukala kypsyy suolalla eli on gravikalaa.

http://www.ahven.net/kuvapankki/selaaKuvia3.php?TiedostoNimi=024b32.jpg&Kuvanro=1428

http://www.ahven.net/suomi/kauppa/savustus.php

 

 

 


 

 • Kinkut oli n. 7 kg ja tein ne tosi miedolla lämmöllä n. 60 astetta ensin 8 tuntia ja sitten nosto 80 asteeseen ja vielä 3-4 tuntia. Kinkkumittari vaan kylkeen ja 77-80 astetta niin valmis. Tuli aivan palvikinkun makuisia, ihme =)

 

 • Kalansavustuksesta sen verran että lämpöhän ei saa nousta yli 85 asteen missään vaiheessa. Ja tuo 85 kin vaan lopussa, fileen koosta riippuen, noin puoli tuntia (iso file, n. 2 kg). Koko savustus noin 4-5 tuntia lämpöjä vahtien.
 • Puumäärään säädöllä hoidan lämpötilan säädön. Tuo mun pönttö on niin iso että puumäärällä voi kyllä lämpötilan säätää mutta voisin kuvitella että pienemmällä pöntöllä täytyy kyllä pitää tosi pieniä tulia. Lisäksi pöntön yläosassa näkyy säätöpala millä ilmamäärän poistoa saa säädettyä. Lisäksi tietysti alhaalla paloilman säädöt, uuninluukun ovessa ja tuhkalaatikolla myös.
 •  
 • Itsellä on tavallinen kinkun paistomittari noin kalojen korkeudella, tarkkuus riittää varmasti, yleensä tahtoo lämpö nousta liikaa, auttaa jos halot laittaa vesiämpäriin yöksi ja sitten kuivaa sekaan, tulen pitää olla todella pieni ja vetoa ei juurikaan saa olla, eli kytemällä palaa, pöntön alaosa on oltava tiivis ja vetoa säädettävä. Perinteisin saaristomalli oli kai alkuun muurattu, alaosa jossa oli vain puiden laittoa varten reikä ja sen peitteenä levy jolla säädettiin tuloilmaa, puusta kun on yläosa eikä tee liian tiivistä niin hyvin toimii. Itse sytytän ensin lepät kunnolla sitten veto kiinni ja kalat sisään. silloin tuli jää vain kytemään. Seuraavaksi on aikaa nauttia virvokkeita, tässä vaiheessa ei kannata pitää kiirettä. Tuli ei saa myöskään kokonaan sammua jos uudelleen joutuu sytyttämään ja kalat kylmenevät välillä niin tulos ei ole hyvä. Varmaan monta muutakin tapaa on menetellä, mutta näin appiukko teki ja oli saaressa syntynyt ja elänytkin.

  Tavallinen kinkkumittari käy aivan hyvin. Reikä vaan kylkeen ja kalojen tasolle mittari. Kalibrointi onnistuu niin että keittää vettä ja laittaa mittarin sinne niin pitäisi näyttää 100 astetta. Esim. jos epäilee mittarin näyttämää talven jälkeen. Kaikista tärkein asia koko savustuksessa on lämpötila. Ensin n. 30 astetta ovet tai räppänät auki tulta pesässä kuivatusvaihe n. 2 tuntia (2 kg file). Sitten lämmöt HITAASTI nostaen parin tunnin aikana niin että lopussa on 70. Lopussa nosto 85 asteeseen noin puoli tuntia. Pienemmissä fileissä hiukan pienemmät ajat mutta niissäkin voi lähemmäs neljä tuntia mennä. Hitaasti hyvä tulee.

   

   

 

 •  

   

   

                              korkeus 3m ja leveys 1m x 1 m

 Kalansavustus

KOTITARVESAVUSTAMO
RAKENTAMINEN

Piirroksen mukainen savustusuuni voidaan rakentaa "tee se itse" -menetelmällä ja se toimii suorasavustusperiaatteella. Uunin mitat ovat
45 x 45 x 160 cm. Sen 90 cm korkea alaosa, tulipesä, rakennetaan joko tiilestä tai pellistä, esim. peltitynnyristä. Alaosaan tehdään tulipesän luukku ja siihen vedonsäätöaukko. Alaosan yläpäähän kiinnitetään teräsverkko, jonka päälle voidaan asetella kiuaskiviä.

Uunin yläosa rakennetaan 22 x 95 mm:n tasaponttilaudasta. Sen etuosaan tehdään kokonaan aukeavat ja sen vuoksi sivuille saranoitavat pariovet, jotta kalakehyksiä voidaan liikutella vapaasti piirroksessa katkoviivalla merkityillä telineillä. Katto rakennetaan niinikään laudasta ja siihen tehdään säädettävä savunpoistoaukko.

Alaosastaan peltirakenteinen savustusuuni voidaan sijoittaa tasaiseen paikkaan kivien päälle esim. kalarantaan. Milloin alaosa rakennetaan kivistä muuraamalla, on syytä valaa perustus betonista. Sijoituspaikan läheisyyteen on tarkoituksenmukaista rakentaa pöytätila kalojen käsittelyä varten ja samalla järjestää perkaustähteiden hävittäminen joko kompostoimalla tai maahan hautaamalla ympäristön säilyttämiseksi siistinä ja oleskelukelpoisena.

KALOJEN KÄSITTELY

Ennen savustusta kalat perataan ja pestään. Kookkaammat kalat voidaan myös paloitella. Milloin kookkaita kaloja ei paloitella, ne voidaan savustaa suomustamatta.

KALOJEN SUOLAUS

Periaatteessa voidaan käyttää kahta eri menetelmää. Kalat joko suolataan ennen savustusta tai savustuksen jälkeen. Tasainen ja halutun pitoinen suola saadaan valmistamalla 10 %:n suolaliuos (1 l vettä +100 g karkeaa suolaa), johon peratut ja pestyt kalat pannaan suolautumaan, pienet kalat, kuten muikut ja silakat, 5 minuutin ja kookkaat kalat 1/2–1 tunnin ajaksi. Kalat ovat yleensä sopivasti suolautuneet kun silmän mykiö on muuttunut valkoiseksi.

Toisen menetelmän mukaan kalat suolataan savustuksen jälkeen ripottelemalla karkeaa suolaa kuumien kalojen päälle. Tällaisen suolauksen lopputulosta on vaikea arvioida. Suolautumiseen vaikuttaa olennaisesti lämpötila, käytettäköön kumpaista menetelmää tahansa.

SAVUSTAMINEN

Piirroksen mukaisessa uunissa lämmönlähteenä oleva tuli on suorassa yhteydessä savustettaviin kaloihin. Käytettävän polttopuun laadulla on tällöin merkitystä savukalan makuun. Paras lopputulos saadaan kuivilla ja kuorituilla leppäpuilla.

Ennen savustuksen aloittamista uuni lämmitetään. Pestyt ja mahdollisesti liuoksessa suolatut kalat valutetaan mahdollisimman kuiviksi ja asetetaan uuniin, kookkaat kalat ripustamalla ja pienet tai paloitellut kalat verkkopohjaisille kalakehyksille latoen. Savustuksen alkuvaiheessa pidetään tuli pienenä ja lämpötila noin 60–70 ºC :ssa ja annetaan kalojen vähän kuivahtaa. Kun vesihöyryn muodostuminen on vähentynyt, lisätään tulta ja uunin ilmanvaihtoa pienennetään, alkaa varsinainen savustus ja kalojen kypsentäminen. Savustusta jatketaan siihen saakka, että ruodot vetämällä irtautuvat lihasta, jolloin ne ovat kypsiä. Kun halutaan lisätä savun makua, savustuksen loppuvaiheessa heitetään tulen päälle voimakkaasti savua tuottavaa kosteaa lehtipuun sahanpurua. Lisäaromeja saadaan esim. katajanoksista ja lisäväriä hienosta sokerista, joita savustuksen loppuvaiheessa heitetään tulen päälle.

 

 

 

 

10 % suolaliuos ja välillä voi maistaa onko hyvä suola mutta maistaessa täytyy ottaa huomioon että suolan maku vähenee aika paljon kun muikut kuivaa. n. 10 min.

_____________________________________________________________________________________________________________

KYLMÄSAVUSTUS:

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Herkullinen lohi

Rasvaisena kalana lohi sopii erinomaisesti monenlaisiin ruokiin. Herkullisimmillaan lohi on varmaankin monen mielestä graavisuolattuna, kylmä- tai kuumasavustettuna tai keitoissa. Lohi sopii erityisen hyvin myös laatikoihin, pasteijoihin ja uunikalaksi. Rasvaisena kalana lohi myöskin pilaantuu helposti, minkä vuoksi sitä ei kannata säilyttää pitkään edes suolattuna tai pakastettuna (kork. n. 3 kk). Hyvän laadun säilyttämiseksi lohet perataan jo kalastusaluksilla.

Lohen käsittelystä

Lohta fileoitaessa nahkaa ei oteta pois. Lohta ei myöskään tarvitse suomustaa, koska suomut pehmenevät syötäviksi kypsentämisen aikana. Leikkaamalla lohta poikkisuuntaan saadaan mm. lohikyljyksiä ja perhosleikkeitä eli lohimedaljonkeja. Kyljys on valmis sellaisenaan ja perhosleikkeen

saa leikkaamalla fileestä 4-5 cm:n pituisen palan ja tämän jälkeen puolittaa sen vielä veitsellä nahkaan saakka ja lopuksi taittaa puolikkaiden nahkapuolet vastakkain.

Lohen kuten muidenkin lohikalojen fileissä on kylkiruotojen lisäksi ruokailua haittaavia pystyruotoja. Ruodot sijaitsevat kylkiviivassa fileen etuosan paksuimmassa kohdassa. Ruotoja on kaikkiaan yli kaksikymmentä kappaletta. Selkäevän jälkeen näitä pystyssä olevia lihasruotoja ei enää ole.

Lihasruodot on helppo nyppiä pois jo raa'asta kalasta. Samalla esimerkiksi graavilohen leikkaaminen helpottuu. Ruotojen nyppimiseen kannattaa käyttää tasareunaisia pinsettejä tai isoissa fileissä pihtejä. Ruodot kannattaa vetäistä vinosuuntaan, jolloin kalan liha ei repeydy.

Kaupan pidettävästä lohesta

Elintarvikkeeksi myytävän lohen tulee olla vähintään säädetyn 60 senttimetrin alamitan täyttävää. Perämerellä alamitta on 50 senttimetriä. Asetus tuoreen kalan käsittelystä ennen kulutukseen tai jalostettavaksi toimittamista (410/84) määrää, että merilohi ja meritaimen luokitellaan perattuna seuraavasti:

I lk yli 8 kg

II lk 6-8 kg

III lk 4-6 kg

IV lk 3-4 kg

V lk alle 3 kg

Kuluttajan on hyvä muistaa, että Suomessa myydään Itämeren lohen ja meritaimenen lisäksi kasvatettua kotimaista kirjolohta sekä norjalaista kasvatettua lohta.

Graavi lohi

Käytä mahdollisimman tuoretta kalaa. Kotimainen merilohi, meritaimen tai kirjolohi sopivat erinomaisesti, mutta muutkin lohikalat kelpaavat. Parhaiten graavaukseen sopii lohen fileen keskiosa.

1 kg tuoretta lohifilettä, mielellään keskipala

2 rkl karkeaa suolaa

1 rkl sokeria tai yhtä paljon kuin suolaa

2 tl kokonaisia valkopippureita (myös mustapippuri sopii) murskana

runsaasti tuoretta tilliä

Ripota hiukan suolaa sopivaan astiaan, voipaperille tai foliolle. Leikkaa filee kahdeksi palaksi ja ripota leikkuupinnoille mausteet. Pane toinen paloista astiaan nahkapuoli alaspäin. Pätki pinnalle tillikerros. Aseta päälle toinen pala lihapinta tilliä vasten ja niin, että toisen fileen paksu lihapuoli tulee toisen ohutta kylkilihaa vasten. Peitä kelmulla tai voipaperilla ja aseta päälle kevyt paino; lautanen, työlauta tms. Pidä jääkaapissa noin vuorokauden ajan.

Jos käytät voipaperia tai foliota, suolaa kala kuten edellä. Tee tiivis paketti ja pujota se muovipussiin. Näin voit käännellä pakettia suolautumisen aikana. Graavatun lohen voi myös pakastaa. Pane tuore, suojattu lohi heti pakasteeseen, sulatettaessa se samalla graavautuu.

Kun tarjoat graavikalan, raaputa pinnalta maustekerros pois ja leikkaa ohuita viipaleita poikittain ja viistoon.

Lohitartar

400 g ruodotonta tuoretta lohifilettä

pieni salottisipuli tai 1/4 punasipulia todella hienona silppuna

vajaat 1 rkl sitruuna- tai limettimehua

n. 1 rkl hienonnettua ruohosipulia

n. 1 rkl hienonnettua tilliä

4-6 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

(pari tippaa balsamiviinietikkaa)

Leikkaa lohi niin pieniksi kuutioiksi kuin ikinä osaat (Tehosekoittimessa hakkeluksesta tulee liian hienoa). Sekoita ainekset. Mausta halutessasi muutamalla balsamiviinietikan tipalla.

Jaa seos neljään tai kahdeksaan osaan ja taputtele veitsellä pihveiksi. Pidä kylmässä tarjoushetkeen saakka.

Voit tarjota lohitartarin piparjuurella maustetun smetanan kanssa tai valmistaa sille tomaattikastikkeen tuoreista tomaateista.

Muunnos: Oliiviöljyn voi korvata majoneesilla tai smetanalla. Niitä riittää pienempi määrä. Tartarista tulee näin myös hiukan vaaleampi.

Haudutetut lohipalat Ritolan tapaan

4 kpl noin 4 cm:n paksuista lohiviipaletta

Pannulle: voita

Keitinliemi:

1/2 l vettä

2 dl valkoviiniä

1 sipuli

porkkana

pala selleriä ja palsternakkaa

muutama musta- tai valkopippuri

laakerinlehti

suolaa

Valmista ensin keitinliemi. Paloittele kasvikset ja pane ne muiden aineitten kanssa kattilaan. Keitä noin 15 minuuttia, jotta maut irtoavat liemeen. Siivilöi.

Voitele sopivan kokoinen paistokasari tai kattila. Aseta kalapalat siihen nahkapuoli ylöspäin. Kaada päälle keitinlientä sen verran, että palat tuskin peittyvät. Aseta kanneksi voideltu, pyöreä voipaperi, jossa on keskellä reikä. Kypsennä hiljalleen hauduttaen noin kymmenen minuuttia.

Pehmeä lohimureke

500 g nahatonta, ruodotonta lohifilettä

2 munaa tai munanvalkuaista

2 dl ranskankermaa tai tavallista kermaa

n. 1 tl suolaa, 1/2 tl valkopippuria

(muutama tippa tabascoa)

(nippu tilliä)

Vuokaan:

Voita tai margariinia.

Paloittele kala ja pane se monitoimikoneeseen. Lisää munat, kerma ja mausteet. Käynnistä kone muutamaksi sekunniksi. Kun seos on sileätä tahnaa, se on valmista.

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka tai rengasvuoka tai mikroon tarkoitettu muffinivuoka. Täytä vuoat vain 3/4 korkeudelta. Kypsennä isoa mureketta 7-8 minuuttia mikrossa täydellä teholla (n. 650 W) tai pikkumurekkeita 1 min. 20 sek. - 2 min. 10 sek., jos vuoka on täynnä. Kun murekkeet ovat vähän jäähtyneet, kumoa ne.

Bob Churchin lohitahna

n.2 dl kypsää lohta (höyrytettyä, keitettyä, paistettua tai lämminsavustettua)

2 rasiaa maustamatonta tai valkosipulinmakuista Hovi- tai muuta tuorejuustoa (valkosipulin kynsi)

suolaa, mustapippuria

Hienonna ruodoton, kypsä lohenliha haarukalla ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Mausta halutessasi valkosipulilla. Voit myös käyttää valkosipulinmakuista tuorejuustoa.

Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Pakkaa sopivaan purkkiin tai rasiaan.

Tahnaa voi käyttää vaikkapa täytteenä tuulihatluihin, hapankorppurulliin tai voileivän päällä.

Lohikohokas

3 rkl voita tai margariinia

3 rkl vehnäjauhoja

3 dl maitoa

suolaa, valkopippuria

n. 2 rkl juustoraastetta

150-200 g hienonnettua raakaa tai keitettyä lohta

(n. 1/2 dl tillisilppua)

3 keltuaista

3 valkuaista

Vuokaan voita tai margariinia

Sulata voi ja lisää jauhot. Sekoita ja anna kiehahtaa. Lisää maito kahdessa erässä. Vatkaa hyvin ja kiehauta lisäämiskertojen välillä. Valmis kastike on sakeaa ja sileää. Mausta ja jäähdytä.

Lisää juustoraaste, tillisilppu sekä keltuaiset.

Vatkaa valkuaiset hyväksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan kevyesti käännellen. Kaada seos voideltuun, sileäreunaiseen kohokasvuokaan. Paista reilu 1/2 tuntia 200 C':ssa ja tarjoa heti.

Pekan lohikeitto

n. 1 kg lohta ruotoineen ja evineen

vettä, valkoviiniä

valkosipulin kynsi

muutama kokonainen valkopippuri

pari katajanmarjaa

suolaa

3-4 perunaa

1-2 purjosipulia

pieni kokonainen tai puolikas kukkakaali

Leikkaa puhdistettu kala fileiksi. Pane ruodot ja evät kattilaan. Kaada päälle vettä ja lisää mausteeksi valkosipulin kynsi, valkopippurit, katajanmarjat sekä loraus valkoviiniä.

Keitä n. 20 minuuttia, kunnes ainekset ovat luovuttaneet makunsa veteen. Siivilöi.

Lohko kuoritut perunat, leikkaa purjo sentin viipaleiksi ja paloittele kukkakaali. Aineita saa olla yhtä paljon kutakin.

Kuumenna liemi kiehuvaksi, lisää kasvikset ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää suola ja tarkista maku.

Lisää aivan viimeiseksi keitokseen parin sentin viipaleiksi leikatut kalapalat. Kuumenna vielä sen verran, että kalapalat kypsyvät. Tarjoa heti.

______________________________________________________________________________________

HAUKIMUREKE     ylihyvää hauesta, uusien pottujen ja tillikastikeen kans-

 

vanha ranskalainen resepti.

HAUKIKNEVELLI MUREKE: kalamurekesoikioita, kelpaa kuninkaankin pöytään

murekemassaan: hienonnetaan yleiskoneella massaksi

800 g hauki filettä

8 dl kuohukermaa (sama määrä kuin haukimassaa)

suolaa, ja valkopippuria

kypsennykseen:

1 1/2 l kuha tai ahven lientä ruodoista tai päistä keitettynä

kastikkeeseen:

2 salottisipulia

1/2 L kuivaa valkoviiniä

kalafondia oikeasta kalaliemestä

3 dl kuohukermaa

voita

tilliä

(suolaa ja valkopippuria)

 

 

Kylmäsavukalaa teen toimivassa jääkaapissa, jossa lämpöä 5-10 astetta. Savu tulee pieneen peltirasiaan asennetulla 12 voltin vastuksella, jonka päälle laitan omenapuukiekkoja. Savua tulee kuin tupakista mutta hetkessä kaappi on aivan täynnä savua. Yksi 5X2 senttinen kiekko palaa noin 2 tuntia ja 5 kiekkoa menee 1,5 - 2 kilon fileille. Noita vastusrasioita sai ainakin aikaisemmin netistä tilaamalla. Kala on graavisuolattua, mutta lopputulos on aivan jotain muuta myös koostumukseltaan eli kyllä tuo savukin sitä jotenkin 'kypsyttää'. Voi valella fileet vaikka konjakilla ennen savustusta, tai painella ne murskattuun pippuriin. Tarkeintä on, ettei kalan lämpötila saa nousta yli 30:een asteeseen tai se alkaa kypsyä lämmöstä. Jääkaappi estää tuon ja myös sopivasti kerää höyrystimeen palamisesta tulevan kosteuden, sekä myös kuivattaa kalaa.

©2019 Oskun Onki ja Mato - suntuubi.com